آموزشی

لوله های کامپوزیتی FRP

لوله های کامپوزیتی

 

 

وقتی صحبت از برنامه هایی می شود که به سیستم های لوله کشی بسیار بادوام نیاز دارند، هیچ چیز بهتر از لوله های کامپوزیت وجود ندارد این لوله‌ها را می‌توان برای طیف وسیعی از کاربردها، از سیستم‌های تامین آب برای تامین آب سرد و گرم ساختمان، سیستم‌های آبگرمکن خورشیدی و در همه مکان‌هایی که نیاز به یک سیستم لوله‌کشی بادوام و قوی وجود دارد استفاده کرد.

این سیستم‌های لوله‌کشی فوق‌العاده قوی و بادوام در کاربردهایی که مقداری رطوبت و آب در آن دخالت دارد ضروری است. بنابراین این لوله های کامپوزیت یک ابزار عالی برای همه کاربردهایی هستند که در آن محیط بسیار خورنده است.

در این مقاله همه چیزهایی را که باید در مورد سیستم لوله کامپوزیت بدانید از جمله نحوه ساخت ویژگی‌های آن‌ها و کاربردهای آن‌ها به شما آموزش می‌دهیم…اجازه دهید ابتدا بحث کنیم که لوله کامپوزیت چیست؟

 

لوله های کامپوزیتی

 

لوله کامپوزیت چیست؟

لوله کامپوزیت یکی از بزرگترین نوآوری هایی است که اخیراً در سیستم های لوله کشی ایجاد شده است. در حالی که لوله های معمولی ابتدا از فلز ساخته می شدند و پس از اختراع پلاستیک به پلاستیک تبدیل شدند. هم لوله های فلزی و هم لوله های پلاستیکی هنوز به روش خاص خود استفاده می شوند اما هر دو سیستم لوله کشی معایب خاص خود را نیز داشتند در حالی که لوله های فلزی اغلب و به راحتی خورده می شوند، سیستم لوله های پلاستیکی ممکن است تحت تأثیر دما قرار گیرند.

برای غلبه بر معایب لوله های پی وی سی فلزی و پلاستیکی، لوله های کامپوزیتی ماده ای اختراع شد که ترکیبی از مواد بسیار بادوام است. و بنابراین برای تعریف:

لوله های کامپوزیت لوله هایی هستند که از مواد ترموپلاستیک با چگالی بالا ساخته می شوند که ممکن است با مواد دیگر ترکیب شوند.

 

انواع لوله پلی اتیلن

لوله های کامپوزیت چگونه ساخته می شوند؟
لوله های کامپوزیت لوله هایی هستند که از مواد محکمی مانند PVC (پلی وینیل کلراید)، HDPE (پلی اتیلن با چگالی بالا)، GRP (پلاستیک های تقویت شده با شیشه)، FRP (پلاستیک های تقویت شده با الیاف) و غیره ساخته شده اند. برای رد کردن و غلبه بر معایب لوله های فلزی و پلاستیکی.

لوله‌های کامپوزیت به این ترتیب لوله‌هایی هستند که از ترکیبی از ترموپلاستیک‌های تقویت‌شده با چگالی بالا همراه با مواد دیگری که برای افزایش سایر خواص آن‌ها که به دوام و طول عمر آن‌ها می‌افزاید افزوده می‌شوند، ساخته می‌شوند.

این لوله های کامپوزیت با چگالی بالا بسیار قوی با استفاده از یکی از دو فرآیند زیر ساخته می شوند:

۱. سیم پیچ رشته

در این فرآیند رشته‌های الیافی از مواد لوله مرکب ساخته می‌شوند تا از یک حمام مایع پر از رزین عبور کنند و سپس رشته‌ها تحت کشش زیاد روی سنبه‌ای پیچیده می‌شوند که به چرخش ادامه می‌دهد. هنگامی که سیم پیچ مواد کامل شد، سپس در یک اجاق گرم می شود تا مطمئن شوید که هر گونه نقص از بین می رود. این یکی از رایج ترین فرآیندهای روش ساخت لوله های کامپوزیت است. از این فرآیند می توان برای ساخت لوله از هر یک از موادی که قبلاً ذکر شد و بیشتر استفاده کرد.

۲. ریخته گری گریز از مرکز

این روش بیشتر در مورد استفاده از قالب برای ساخت لوله ها یا لوله های توخالی است. این روش به این صورت شامل پر کردن قالب لوله‌ای توخالی با مواد پلیمری گرم شده و سپس حرارت دادن قالب یا ابزار برای ذوب کامل مواد است، این ابزار با دور بالا می‌چرخد و سپس سرد شده و از قالب یا ریخته‌گری خارج می‌شود.

هر دو این روش ها در صنایع برای ساخت لوله های کامپوزیت از تمام مواد سنگین استفاده می شود. و به این ترتیب هر دو این روش ها بر اساس در دسترس بودن ابزارها و روش های اتخاذ شده توسط تولید کنندگان استفاده می شوند.

اکنون که نحوه ساخت این لوله ها را می دانیم، اجازه دهید ویژگی ها و خواص مختلف لوله های کامپوزیت را ببینیم.

 

ویژگی های لوله های کامپوزیت

لوله های کامپوزیت از فرآیندها و مواد خاصی ساخته می شوند تا بتوانند استحکام، دوام و طول عمر مورد نیاز برای عملکرد خوب این اتصالات لوله کامپوزیت را فراهم کنند. این لوله های کامپوزیت به دلیل ویژگی های زیر شناخته شده اند:

۱. مقاوم در برابر خوردگی

لوله های کامپوزیت اف آر پی را می توان در محیط های با رطوبت بالا بدون اینکه به راحتی خورده شوند استفاده کرد. این لوله ها می توانند تا حد زیادی در برابر خوردگی در محیط های خشن و با رطوبت بالا مقاومت کنند و در نتیجه آنها را به یک ابزار عالی در سیستم های تامین آب تبدیل می کنند.

۲. بدون پوسته پوسته شدن

لوله های کامپوزیت اف آر پی  با پوشش پلاستیکی اجازه نمی دهند که پوسته پوسته شدن ایجاد شود. اینها از موادی ساخته شده‌اند که آن‌ها را هم در سطوح خارجی و هم در سطوح داخلی عاری از پوسته‌ها می‌کند.

۳. بی اثر یا غیر واکنش به مواد شیمیایی و اسیدها

لوله های کامپوزیت  به دلیل ترکیبی که دارند نسبت به هر نوع مواد شیمیایی یا اسیدی بی اثر و غیر واکنش هستند که آنها را برای کاربردهای سنگین مناسب می کند.

۴. محدوده کنترل دمای بالا تا ۱۱۰ درجه

لوله های کامپوزیت می توانند در دماهای بالای عملیاتی تا ۱۱۰ درجه سانتیگراد استفاده شوند و آنها را برای استفاده در محیط های با دمای بالا مانند سیستم های تامین آب گرم و گرمایش آب عالی می کند.

۵. قوی، محکم، و بسیار بادوام

لوله های کامپوزیت  از موادی ساخته می شوند که آنها را بسیار قوی و مستحکم می کند که برای هر سیستم لوله کشی که در فضای بیرونی یا داخلی نصب می شود مورد نیاز است.

۶. مقاومت بهتر در برابر فشار و نیروهای خارجی

از آنجایی که لوله های کامپوزیت پلاستیکی بسیار مستحکم هستند، مقاومت بالایی در برابر اعمال فشار و نیرو دارند که نصب این لوله ها را در زیر زمین یا مناطقی که در هنگام نصب نیاز به نیرو و فشار دارند، آسان می کند.

۷. آسان برای تمیز کردن و نگهداری

از آنجایی که لوله های کامپوزیت پلاستیک با روکش پلاستیک از ترموپلاستیک های تقویت شده ساخته شده اند، تمیز کردن و نگهداری آنها آسان است آنها را می توان به سادگی با یک پارچه پاک کرد و این باعث می شود که لوله ها تمیز و زیبا باشند.

لوله های کامپوزیت کجا استفاده می شود؟

با توجه به تمام ویژگی هایی که در بالا به آنها اشاره کردیم لوله و اتصالات کامپوزیت را می توان در طیف گسترده ای از کاربردها استفاده کرد که می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سیستم های خط لوله نفت و گاز
  • سیستم های آبگرمکن و خنک کننده
  • حمل و نقل آب برای سیستم های آتش نشانی
  • سیستم های فاضلاب و زهکشی
  • سیستم های تامین آب آشامیدنی
  • سیستم های تامین اکسیژن پزشکی

حوزه های کاربردی لوله های کامپوزیت شامل موارد فوق می باشد اما به این لیست محدود نمی شود. آنها همچنین می توانند در زمینه هایی مانند خودرو، هوافضا، ساخت و ساز، دریایی و حتی در ورزش استفاده شوند.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *