آموزشی

کاربرد‌های رزین پلی استر غیر اشباع

رزین پلی استر غیراشباع

رزین‌های پلی استر موادی هستند که از آن‌ها معمولاً در صنایع خاصی استفاده می‌شود این مواد در ابتدا حالت مایع اما غلیظی دارند و در زمان ترکیب با هاردنر به حالتی سخت در می‌آیند.

میزان اضافه کردن هاردنر به رزین پلی‌استر باعث سخت‌تر و یا نرم‌تر شدن رزین می‌شود و همچنین می‌تواند زمان خشک شدن رزین را تحت تأثیر قرار دهد از این رو باید غلظت مناسبی را بسته به نتیجه‌ای که از کار انتظار داریم انتخاب کنیم.

البته انتخاب نامناسب میزان هاردنر می‌تواند باعث ایجاد حالت شکستگی در کار و همچنین خشک نشدن قسمت بالایی رزین‌پلی‌استر شود از این رو باید در انتخاب این مورد اطلاعات کافی کسب کرده و با دانش عمل کنیم.


رزین پلی استر چه ماده‌ای است؟

رزین‌های پلی استر رزین‌های مصنوعی هستند که از واکنش اسید‌های آلی دوبازیک و الکل‌های پلی هیدریک تشکیل می‌شوند. انیدرید مالئیک یک ماده خام رایج با عملکرد دی اسیدی در رزین‌های پلی استر غیر اشباع است.

رزین پلی استر چه ماده‌ای است؟


مزایای استفاده از رزین‌های پلی استری در مقابل اپوکسی چیست؟

اپوکسی‌ها و رزین‌ها چسب‌هایی هستند که معمولاً در تعمیرات ساختمان‌های خانگی، اتومبیل، هواپیما و قایق استفاده می‌شوند. آن‌ها همچنین امروزه جایگاهی خوب در تولید صنایع دستی و جواهرات دارند. اما باید گفت چندین تفاوت اساسی بین اپوکسی‌ها و رزین‌ها وجود دارد.

    • هزینه

اپوکسی به دلیل استحکام و فرمولاسیون مورد نیاز، عموماً گرانتر از رزین پلی استر است. اما در مقابل رزین به دلیل هزینه کمتر برای ساخت صنایع دستی و جواهرات محبوبیت بیشتری دارد.

    • زمان

اگرچه زمان پخت هم برای اپوکسی و هم برای رزین متفاوت است، اما با این حال بسته به فرمولاسیون و دمای مورد استفاده، رزین معمولاً زمان پخت سریع‌تری دارد. این بسته به سرعتی که می‌خواهید پروژه خود را به پایان برسانید، می‌تواند برای شما یک فاکتور خوب یا بد باشد.

    • بو

رزین پلی استر و اپوکسی هردو دارای بویی بسیار شدید و تند و زننده هستند از این رو این مورد که کار با کدام یک سریع‌تر به پایان می‌رسد اهمیت زیادی دارد. کار با رزین پلی استر بسیار زمان کمتری نسبت به استفاده از اپوکسی دارد.


انواع رزین پلی استر

انواع رزین پلی‌استر چهار نوع مختلف هستند که عبارتند از:

    1. الکید
    2. وینیل استر
    3. پلی استر اشباع
    4. پلی استر غیر اشباع

رزین یک ماده اصلی و مهم در پیشرفت‌های اصلی در صنعت در دو قرن اخیر بوده‌اند رزین‌های پلی استر غیر اشباع یکی از پرکاربردترین رزین‌های ترموست در دنیا هستند که محبوبیت بسیار زیادی نیز دارند.

امروزه از انواع رزین پلی‌استر همانند رزین پلی استر غیر اشباع در صنعت خودرؤسازی، صنایع دریایی، صنایع هوافضا، صنعت ساخت و ساز استفاده می‌شود. رزین‌های پلی استر غیر اشباع بسیار مقاوم هستند و پایداری خوبی در برابر حرارت و گرما دارند.


رزین پلی‌استر غیر اشباع چیست؟

به طور معمول، رزین پلی استر غیر اشباع، که با نام اختصاری انگلیسی UPR نیز شناخته می‌شود، یک پلیمر مایع است که پس از پخت به وسیله استایرن و با استفاده از مواد خاص و همچنین پراکسید‌های آلی که به نام هاردنر شناخته می‌شوند به وسیله قالب‌هایی که برای آن انتخاب می‌شود حالت جامد به خود می‌گیرد و کاربرد‌های زیادی در صنعت‌های مختلف دارد.

همچنین باید گفت پلی استر غیر اشباع، یکی از گروه‌های رزین ترموست است که با حل کردن یک پلی استر غیر اشباع با وزن مولکولی کم در یک مونومر وینیل و کوپلیمریزاسیون یک ماده پلاستیکی سخت و بادوام تولید می‌کند.


رزین پلی استر غیر اشباع

رزین پلی استر غیر اشباع نوعی محبوب از انواع رزین‌ها در سراسر دنیا هستند که طرفداران بسیاری دارند مقاومت این رزین‌ها در برابر گرما زیاد است و اگر شرایط را به درستی رعایت کنیم این رزین‌ها قابلیت پخت را دارا هستند و می‌توانند با پخت مناسب از حالت مایع به حالت جامد درآیند. کاربرد‌های رزین‌های پلی‌استر غیر اشباع در صنایع مختلف بسیار زیاد است اما تمام این عوامل منوط به آن است که از فرمول‌ها، کنترل‌گر‌های اسیدی خوب کاتالیزور‌های مناسب، دما و زمان مناسب استفاده شود.

در حقیقت اگر موارد بالا به درستی انتخاب و رعایت شود رزین‌های پلی استر غیر اشباع می‌تواند مقاومت مناسبی بدست آورده و در صنایع مختلفی از آن بهره‌گیری شود و در واقع این علت محبوبیت این نوع رزین‌ها در سراسر جهان است.


کاربرد‌های رزین پلی استر غیر اشباع

رزین‌های پلی استر غیر اشباع چه به صورت رزین خالص و چه به صورت ترکیبی با پرکننده‌ها کاربرد‌های گسترده‌ای دارند. کاربرد‌های اصلی این رزین‌های غیر اشباع در صنعت:

    • ساخت و ساز
    • محصولات تقویت نشده یا تقویت شده با الیاف شیشه
    • صنعت خودرؤسازی
    • صنعت چوب و مبلمان صنعتی است.

اما این موارد تنها کاربرد‌های اصلی این رزین‌ها نیست و باید گفت کاربرد‌های رزین‌های پلی استر بسیار فراتر از موارد گفته شده در بالاست چرا که این رزین‌ها علاوه بر صنعت‌های بالا در

      1. تولید پلاستیک‌های تقویت شده با الیاف و محصولات پلاستیکی پر شده از جمله لوازم بهداشتی، مخازن، لوله‌ها، گریتینگ‌ها
      2. اجزای با کارایی بالا برای صنایع دریایی و حمل و نقل مانند پانل‌های بسته و بدنه، گلگیر‌ها، بدنه قایق ساخت عرشه و دیگر اجزای بزرگ قایق
      3. ساخت ورق کامپوزیتی
      4. ساختن سنگ‌های مصنوعی نظیر کوارتز
      5. ساخت فایبر گلاس

در ساخت مجسمه‌ها و میز‌های هنری و وسایل تزئینی که امروزه در هنر بسیار رواج پیدا کرده‌اند.

نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند و بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد.

کاربرد‌های رزین پلی استر غیر اشباع


مقاومت رزین پلی استر

رزین‌های پلی‌استر غیر اشباع از آن‌جا که در ساخت صنایع دریایی بسیار پرکاربرد هستند و از آن‌ها در ساخت عرشه کشتی‌ها، بدنه کشتی و قایق و دیگر اجزا آن استفاده می‌کنند مقاومت بسیار بالایی در برابر آب دارند.

همچنین این محصولات مقاومت نسبتاً بالایی در برابر اسید رقیق شده و یا مواد قلیایی دارند. همچنین آزمایش‌ها نشان داده که این رزین‌ها در برابر روغن گریس و الکل نیز مقاومت خوبی از خود نشان داده‌اند.

همچنین آزمایش‌ها نشان داده است که این رزین‌ها مقاومت بسیار بالایی در برابر شرایط جویای چون برف و باران داشته است و این یکی از علت‌های استفاده از آن در صنعت ساخت و ساز و صنایع دریایی و هوایی است.


رزین پلی استر غیر اشباع چه ویژگی‌هایی دارد؟

رزین پلی‌استر غیر اشباع ویژگی‌های مهمی در صنعت دارد از اساسی‌ترین این ویژگی‌ها

    • سهولت و آسانی در استفاده از آن است از این رو به دلیل سهولت در استفاده در صنعت‌های متعددی از آن استفاده می‌شود.
    • از طرف دیگر متنوع بودن روش مصرف این رزین‌ها محبوبیت آن را در بازار جهانی بسیار افزایش داده است.
    • یکی از ویژگی‌های دیگر این رزین‌ها سبک‌سازی است در واقع با استفاده از کامپوزیت رزین پلی استر غیر اشباع قابلیت سبک کردن سازه‌ها را دارند.
    • علاوه بر موارد بالا همچنین این رزین‌ها شکل‌گیری مناسبی دارند و این یک ویژگی خوب و مثبت در استفاده از محصولات صنایع مختلف خواهد بود.
    • استحکام بالا در تنش نیز یکی دیگر از ویژگی‌های این نوع رزین است که قابلیت‌های آن را به طرز چشمگیری افزایش می‌دهد.

انعطاف‌پذیری نیز یکی دیگر از ویژگی‌های مثبت رزین‌های پلی استر غیر اشباع هستند چرا که آزمایش‌ها نشان داده است که انعطاف‌پذیری رزین‌های پلی استر بسیار بالاست و در ترکیب با کامپوزیت‌ها انعطاف‌پذیری 3 برابری نسبت به ساخت کربن از خود نشان می‌دهد بنابراین امتیاز بالایی را در آزمایش‌های انعطاف‌پذیری به خود اختصاص می‌دهد و کاربرد‌های رزین پلی استر را در بازار به طور چشمگیری افزایش می‌دهد.


آیا رزین‌های پلی استر غیر اشباع سمی هستند؟

استنشاق رزین پلی استر می‌تواند مجاری تنفسی را تحریک کند همچنین در موارد مواجهه طولانی مدت می‌تواند باعث تهوع و احساس خفگی در فرد شود. از این رو توصیه می‌شود از این رزین‌ها در محیط‌های بسته یا محیط‌هایی که تهویه مناسب ندارد به هیچ وجه نباید استفاده شود چرا که استنشاق این ماده در محیط بسته و بدون تهویه کافی بسیار خطرناک است و موجب ایجاد حالت تهوع سرگیجه در شما می‌شود.


نکاتی که در استفاده از رزین‌های پلی استر غیر اشباع باید رعایت کرد

در هنگام استفاده از رزین‌های پلی استر غیر اشباع بهتر است از ماسک و یا تهویه مناسب استفاده کنید همچنین اگر فضا کار شما بسته نباشد بسیار بهتر است. رزین پلی‌استر ماده‌ای با بوی بسیار زننده است که برخی معتقدند با قرار گرفتن زیاد در معرض آن حتی امکان دارد موی بینی شما نیز بسوزد.

به همین دلیل اگر شما از این مواد در مدت طولانی استفاده می‌کنید و مستقیماً در معرض استفاده از این مواد هستید بهتر است از آن در فضای آزاد استفاده کنید.


آیا رزین پلی استر غیر اشباع قابل اشتعال است؟

در جواب این سؤال باید گفت بله رزین‌های غیر قابل اشباع اگرچه مقاومت بالایی در برابر گرما دارند اما با این حال در برابر گرما بسیار زیاد قابل اشتعال هستند و حتی ممکن است منفجر شوند از این رو در استفاده از این مواد بهتر است که ایمنی را رعایت کنید.


رزین پلی استر غیر اشباع از چه موادی ساخته شده است؟

پلی استر‌های غیر اشباع از نوع کوپلی استر‌ها هستند که این به معنای آن است که پلی استر‌هایی که از یک اسید دی کربوکسیلیک اشباع یا انیدرید آن (معمولاً انیدرید فتالیک) و همچنین یک اسید یا انیدرید دی کربوکسیلیک غیر اشباع (معمولاً انیدرید مالئیک) تهیه می‌شوند.


چگونه رزین پلی استر غیر اشباع را حل می‌کنند (حلال‌های رزین غیر اشباع)؟

رزین پلی استر پخته شده را می‌توان با مخلوط حلال‌های حاوی کربنات‌های آلکیلن، ترجیحاً اتیلن کربنات یا پروپیلن کربنات، به عنوان حلال حل کرد. به عنوان مثال رزین فایبرگلاس پخته شده را می‌توان به این روش از ابزار‌ها یا بستر خود جدا کرد.


قیمت خرید و فروش رزین پلی‌استر غیر اشباع

قیمت رزین پلی استر غیر اشباع بسیار کم‌تر از اپوکسی‌ها است از این رو فروش رزین پلی استر غیر اشباع سهم بیشتری را در بازار دارد اما این نکته را نباید فراموش کرد که اپوکسی‌ها مقاومتی بیشتر دارند از این رو قیمت آن‌ها مقدار بالاتر از رزین پلی‌استر غیر اشباع است. بیشتر هزینه رزین‌ها مربوط به کاتالیزور رزین پلی‌استر غیر اشباع می‌باشد البته نباید فراموش کرد که عوامل دیگری نیز در قیمت این رزین‌ها مؤثر هستند.

قیمت خرید و فروش رزین پلی استر غیر اشباع در فروشگاه‌های مختلف بر اساس لیست‌هایی معین می‌شود که شرکت‌های تولید‌کننده آن‌ها را قیمت‌گذاری می‌کنند. در این لیست عوامل متعددی چون نظر کارشناسان تولید‌کننده سهم بازار و بسیاری از عوامل دیگر نیز بسیار تعیین‌کننده است.

1 دیدگاه در “کاربرد‌های رزین پلی استر غیر اشباع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *