مقالات
قالب گیری تحت فشار یا قالب گیری تراکمی به چه روشی گفته می شود؟

قالب گیری تراکمی به نوعی روش قالبگیری گفته میشود که در آن مواد مورد نظر ابتدا تحت حرارت قرار می گیرند و در یک حفره قالب گیری گرم و باز قرار داده می شوند.
قالب توسط یک نیروی فوقانی و یا یک درپوش بسته میشود و تحت فشار زیادی قرار می گیرد تا زمانی که ماده با تمامی بخشهای قالب در تماس قرار بگیرد و این در حالی است که گرما و حرارت همچنان در طی فرآوری ماده حفظ می شود.
این فرایند از رزین های ترموست در مرحله نیمه فرآوریشده استفاده میکند و ممکن است این رزین ها به شکل ذرات، مواد پیش ساخته و یا بتونه مانند باشند.
قالب گیری تراکمی نوع روش حجیم می باشد که با فشار بسیار زیاد عمل میکند و برای تشکیل همتافت های قالب گیری و مواد تقویت شده به کمک فایبرگلاس با استحکام بالا گزینه ی مناسبی می باشد.
این امکان نیز وجود دارد که ترموپلاستیک های ترکیبی پیشرفته نیز با استفاده از این روش و به شکل نوارهای تک جهت، پارچه های بافته شده و یا الیاف جهت دار متناوب و یا حتی رشته های خرد شده قالب گیری شوند.
برای خرید انواع رزین پلی استر و رزین اپوکسی کلیک کنید.
علاوه بر آن روش یاد شده در مقایسه با سایر روشهای قالب گیری مانند قالب گیری انتقالی و تزریقی از کمترین هزینه ممکن برخوردار است وبه میزان بسیار کمتری مواد خام را هدر میدهد و باعث میشود تا به هنگام فعالیت با ترکیبات گران قیمت از مزیتهای بسیار بیشتری برخوردار شود.
اگر چه قالب گیری تراکمی معمولاً سازگاری بسیار کمی با محصول داشته و جداسازی مواد اضافی از محصول اصلی نیز با دشواری های بسیار زیادی صورت میگیرد و به همین دلیل برای تولید محصولات متمایز میتواند نامناسب باشد.
قالب گیری تراکمی برای تولید پلاستیک هایی با اندازه بسیار بزرگ نیز مناسب میباشد ولی برای تولید چنین پلاستیک هایی معمولاً نمیتوان از روشهای روزن رانی تزریقی بهره برد.
مواردی که معمولاً از طریق روشهای قالب گیری تراکمی ساخته می شوند عبارتند از سیستم های رزینی فایبرگلاس پلی استری، تورلون، وسپل، پلی پی فنیلن سولفید و درجات متفاوتی از پلی اتر اتر کتون.
روش قالبگیری نام برده شده به صورت عمومی توسط مهندسان توسعه محصول به کار برده می شود که در تلاش برای تولید لاستیک ها و قطعات سیلیکونی مقرون به صرفه می باشند.
برای خرید انواع رزین پلی استر و رزین اپوکسی کلیک کنید.
تولیدکنندگان قطعات ساخته شده از قالب گیری فشاری در حجم پایین عبارتند از: PrintForm ،3D STYS و Aero MFG روش قالب گیری تراکمی اولین بار برای تولید قطعاتی ساخته شد که در بسیاری از محصولات جایگزین فلزات می شدند ولی امروزه به صورت معمول برای ساخت محصولات مسطح و منحنی به کار برده می شوند.
این قالب گیری به صورت عمده در تولید بخشهای خودرو همانند کاپوت و گلگیر و براکش به کار برده میشود که نوعی دستگاه ایرودینامیک در خودرو است.
روش یادشده در تولید بخش های داخلی خودرو هم نقش دارد. ماده مورد نظر در حفره قالب قرار می گیرد و سپس صفحات پهن فلزی توسط پرس های شناور هیدرولیکی بسته می شوند.
ترکیبات قالب گیری حجیم و یا ترکیبات قالب گیری ورقه ای توسط فشار و گرما به قالب اضافه می شوند تا زمانی که واکنش فرآوری اتفاق افتد. رفتار قالب و ماده با توجه به نوع ماده می تواند بسیار متفاوت باشد.
فناوری های هیدرولیک I-Press Servo انعطاف بیشتری را در حرکت پرس و پروفایل آن و همچنین کنترل دستگاه خارجی همانند خودکارسازی دمای صفحات فلزی فراهم میکنند.
این امکان وجود دارد که مواد به شکل قرص و یا ورقه در داخل قالب ریخته شوند و یا قالب ازروزن رانهای نرم کننده پر شود.
مواد تحت حرارتی بالاتر از نقطه ذوب خود قرار میگیرند، شکل داده میشوند و سپس سرد میشوند. هر چقدر مواد اولیه صاف و هموار تر بر روی سطح قالب پخش شوند، میزان شارش به وجود آمده در طی مرحله فشرده سازی کمتر خواهد شد.
برای خرید انواع رزین پلی استر و رزین اپوکسی کلیک کنید.
قالب گیری تراکمی به صورت گسترده به منظور تولید ساختارهای ساندویچی هم استفاده میشود که خود به عنوان ماده اصلی برای تولید فوم های پلیمری و یا ساختارهای کندو مانند به کار برده می شوند.
ماتریس های ترموپلاستیک در صنعت تولید مواد حجیم نقش بسیار پررنگی دارند.
یکی از مثال های موجود در این حوزه تولید خودرو می باشد که فناوری اصلی به کار برده شده در آن ترموپلاستیک های تقویت شده به کمک الیاف بلند و یا تمام پلاستیک های تقویت شده به کمک توریهای الیاف شیشه می باشند.
در روش قالب گیری فشاری نکات مختلف وجود دارد که یک مهندس باید به آنها دقت کند: تعیین میزان دقیق ماده، تعیین کمترین میزان انرژی لازم برای حرارت دهی به ماده، تعیین حداقل زمان لازم به منظور حرارت دهی به ماده، تعیین روش درست حرارت دهی، پیش بینی میزان فشار لازم برای شکل دهی به ماده به فرمت دلخواه .
برای خرید انواع رزین پلی استر و رزین اپوکسی کلیک کنید.
توصیف فرایند قالبگیری فشاری
قالب گیری فشاری نوعی روش فرم دهی می باشد که در آن ماده پلاستیکی دقیقا در قالب فلزی قرار میگیرد و سپس توسط حرارت نرم میشود و پس از آن نیزفشرده میشود تا شکلی مطابق با قالب داشته باشد و این در حالی است که قالب بسته میشود. در اغلب موارد ماشین های قالب گیری فشاری در جهت عمودی باز می شوند.
ویژگی های قالب گیری فشاری
به کارگیری ترکیبات پلاستیکی ترموست باعث میشود تا این فرایندهای قالب گیری نسبت به سایر فرآیندهای موجود متفاوت باشد. ترموستهای یاد شده به حالت ذرات و یا مواد پیش ساخته هستند.
برخلاف سایر فرآیندهای موجود این مواد معمولاً قبل از قالبگیری تحت حرارت قرار گرفته و اندازه گیری می شوند. قالبگیری تراکمی به عنوان یکی از قدیمی ترین تکنیک های تولیدی برای قالب گیری مواد لاستیکی به کار برده می شود. پارامترهای این فرآیند عبارتاند از مدت زمان قالب گیری، دما و فشار اعمال شده.
برای خرید انواع رزین پلی استر و رزین اپوکسی کلیک کنید.
مزایا و معایب قالب گیری فشاری در مقاومت قالب گیری تزریقی استاندارد
زمانی که ماده در داخل حفره تزریق میشود پس از خنک شدن ترک بر می دارد و به همین دلیل فشاری به آن اعمال می شود تا ماده حالت فشرده پیدا کند و در داخل حفره کاملا قرار گیرد.
در حالی که فشار اعمال شده باعث میشود تا مولکولهای ماده به یکدیگرفشرده شوند در نهایت نوعی استرس در داخل ماده هم به وجود خواهد آمد و در بدترین حالت این مورد میتواند باعث ایجاد ترک و بخش هایی ضعیف در محصول نهایی شود.
زمانی که ماده اولیه تزریق میشود حفره مورد نظر کمی باز بوده و بنابراین فضای بیشتری برای ماده وجود خواهد داشت. بنابراین تمامی ماده می تواند به صورت مستقیم در حفره تزریق شود و به جای آن که به آن فشاری اعمال شود حفره به اندازهی مشخصی بسته خواهد شد.
این حالت منجر به قرار گیری منظم مولکولها در مکان مورد نظر خود خواهد شد. روش قالبگیری تراکمی گزینه بسیار مناسبی برای تولید محصولاتی با دیوارهای نازک می باشد که می توان با استفاده از این روش در طی تزریق مکان مورد نظر را به خوبی پر کرد.
اگرچه بسیاری از درپوشهای نوشیدنیها از روشهای قالبگیری تراکمی دوار استفاده میکنند که دارای روند فناوری متفاوت هستند.
برای خرید انواع رزین پلی استر و رزین اپوکسی کلیک کنید.
سازگاری: بزرگترین عیب و نقص قالبگیری فشاری عدم سازگاری می باشد. از آنجایی که کنترل قالب گیری فشاری و یا تراکمی دشوار می باشد نمی توان آن را به عنوان بهترین گزینه برای تولید انواع محصولات به خصوص آنهایی در نظر گرفت که به طراحی های پیچیده نیاز دارند.
نگهداری از ابزار آلات: ابزار آلات به کار برده شده برای قالب گیری تراکمی و تزریقی از یکدیگر متفاوت می باشند بنابراین روش های نگهداری آنها نیز از یکدیگر متمایز خواهد بود. تعداد زیادی از تولید کنند.